Artikel om Gagaball

Läs hela artikeln om Gagaball, skriven av ”Pedagog Örebro”.

SUCCÉ för nya rastspelet GAGABALL! – Både hos tjejer och killar! – Skaffa vår Gagarink!

Kommentarer från pedagoger på dessa skolor tyder på att GAGABALL blivit en succé på rast- och fritidstid för dem, häng på ni också!

I Örebro beskrev en idrottslärare spelet Gagaball så här:

”Eleverna var eld och lågor, vi kunde inte få dem att sluta spela!”.

En förälder på Eklundaskolan i Örebro meddelar:

”Kvällens föräldramöte i klass 1A och 1B på Eklundaskolan avslutades med gagaboll. Kul spel! Det är numera fullt i bägge rinkarna om man lämnar efter kl. 8 på morgonen!”…”Ja, det kan inte vara svårt att få referenser. Verkar ju populärt på de skolor jag vet om.”.
Nedanstående är hämtat från mötesprotokoll på Stureskolan i Örebro (de har redan 2 Gagarinkar):

”Elevrådet

  • På elevernas önskemål så har en rink till kommit upp för t ex Gagaball som är omåttligt populärt”

Kärt barn har många namn, vår produkt heter Gagarink, andra namn på samma/liknande produkt är Gagabollplan, Gagaballplan, Gagabollbana, Gagaballbana, Gagabana, Gagaplan. Vår Gagarink är den första kommersiella rinken för Gagaball i Sverige och har varit ledande i utvecklingen av Gagarinken. En Gagarink Light har tagits fram och bild på den kommer senare. Den är gjord för att kunna monteras upp och ner snabbt.

En skola i Kumla svarade så här på frågan om aktiviteten var i full gång efter de installerade Gagarinkarna 3 dagar tidigare: ”Full gång är bara förnamnet. Nästan för populärt. Det var därför vi köpte alla extrabollarna så att varje grupp skulle kunna få gå ut och få lite egen tid i rinken, och inte behöva trängas på rasten. Roligt när något faller så väl ut.”

En skola i Kalmar skrev så här  en dryg vecka efter installationen av sina rinkar:  ”Vilken succé det blev med våra Gagarinkar! Vi vill beställa en till Gagarink, likadan 33 kvm!” 

Samtal från Göteborg, veckan efter installation av Gagarink: ”Hejsan! Tack för leverans och installation. Vi behöver ytterligare en rink, det är kö varje rast för att spela Gagaball!”

Sagt om Gagaball ute på skolor:
”Vårt absolut populäraste rastaktivitet!, Hysteriskt roligt!”
”Eleverna har så roligt!”
”Kör gagaboll på fritids flera ggr/vecka, barnen älskar denna lek!”
”Nya favoritleken-Gagaball!”
”Väldigt aktiva elever på rasten. Enkla regler och snabbt spel. Mjuk boll, gör inte så ont att bli träffad. Alla kan vara med.”
”Glada och entusiastiska elever som inte ville att lektionen skulle ta slut!”

Fler kommentarer från andra pedagoger, klicka här!

Beskrivning av och filmer på Gagaball, klicka här!

SATSA PÅ ERA ELEVER, BARN OCH UNGDOMAR!

I de yngre åren i grundskolan består en skoldag av mer än 20% rast! Då är det viktigt att det finns förutsättningar för lek och aktivitet. God rastverksamhet får positiva effekter över hela dagen, både socialt och kunskapsmässigt.

Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom, NCFF säger:

”Att ha en skolgård som stimulerar ens utveckling, inlärning och lek borde vara alla barns rättighet.” ”Att vara ute på raster och leka och röra på sig gör att eleverna blir piggare, gladare, friskare och mer koncentrerade i skolan.” ”Barn och ungdomar behöver vara fysiskt aktiva minst en timme om dagen. Insatser i skolan kan därför vara avgörande för att barn och ungdomar…” Läs mer… Fysisk aktivitet i skolan-NCFF.pdf

Sahlgrenska Akademins forskningsrapport: Mer fysisk aktivitet på gav förbättrade skolresultat

Det finns mänger med rapporter om forskning som visar på att fysisk aktivitet främjar lärande, psykiskt, fysiskt och socialt tillstånd.